Met gps is omgevingseducatie eenvoudig nog spannender te maken. Onder ons gezegd: het is een truc, doeltreffend. Want de inhoud blijft hetzelfde. Je ervaart en leert veel beter op de plek waar het gebeurd. Zichtbare klimaatverandering bijvoorbeeld – dat leer je niet uit een boek. Wonen beneden NAP… dat moet je zien. Je moet je nietig voelen daar onder aan die dijk. Je moet ter plekke op die enorme bestrate vlakte kijken waar het water heen kan na die extreme regenbui. Dan zie je pas echt wat ieders rol is.

 

Voor het Jan Arentz: 25 september veldwerk

natte en droge voeten rondom Alkmaar

de kaart van 300 MB (om offline te fietsen, maar je kan natuurlijk ook online fietsen)

stappenschema

 

GPS-games
Belevenisonderwijs heeft ook spannende gps-games die ingezet worden voor teambuilding. Zeer actief en uitdagend. En altijd midden in de natuur. Benenwerk, samenwerken en hou je ogen open!

[read more=”Op sleuteljacht” less=”Verberg”] 
Dit verhaal vertelt niet alles! Dat merk je onderweg wel. Je tablet stuurt je op pad naar locaties. Die vind je door met het kompas te navigeren (205 meter zuidoost stuurt je dwars door bosjes en vijvers) of met behulp van de kaart. Daar aangekomen krijg je een nieuw scherm die je vertelt of je een nieuwe sleutel hebt verdiend. Ben je als eerste team bij deze plek; dan ligt er ook een echte sleutel. De nieuwe locatie kan ook als foto getoond worden… moet je zoeken. Je kan vaak kiezen uit meerdere locaties; dus welke kies je dan? Voor je het weet verandert het plaatje weer.
Om de keuzestress te vergroten moet je ook nog gekleurde sleutels achter laten op de locaties waar je geweest bent. Die kunnen andere teams dan weer vinden. Als je slim bent… laat je ze achter zodra je denkt dat zij daar niet meer komen. Maar ja, wie houdt jullie allemaal in de gaten? Heb je ze aan het eind nog, dan kost je dat heel veel punten. En denk je dat je team mag splitsen: zeker niet. Als je betrapt wordt door een ander team….
Heb je ook nog de puzzelstukken gevonden? Die wijzen je een ware goudmijn. Maar wat als een ander team de ontbrekende stukken van de puzzel heeft? Wil je delen? Ben je zelf slim genoeg?
Op het laatst is alleen de laatste locatie nog zichtbaar. 

Organisatie
Tablets worden beschikbaar gesteld door Belevenisonderwijs.
Je kan kiezen voor de sleuteljacht op eigen kracht of volledig verzorgd.

Locaties
Alkmaar (Rekerhout, Groene Voet), binnenkort: Geestmerambacht
Bergen aan Zee (duingebied in de kom- bij de witte kerk)
Op aanvraag: andere locaties. Niet in de stad.

Tijdsduur
1,5 uur excl instructie, uitzetten en opruimen

Kosten
eigen kracht: €60 ; volledig verzorgd: €120
nieuwe locatie: €500

Aantal deelnemers
van 2 tot 6 teams.
maximaal 4 deelnemers per team.
meer kan (schoolklas), in overleg

[/read]

 

De educatieve routes

De educatieve routes hebben als thema klimaatverandering of waterbewustzijn.
En die kunnen op bijna elke locatie uitgezet worden. Fiets of wandeltochten van 2 uur. ‘t werkt net als de ouderwetse papier speurtochten met informatieborden, met vragen en doorvragen; maar nu op de telefoon. Achteraf kunt u als docent zien waar de leerlingen geweest zijn en hoe serieus de vragen gemaakt zijn.

Het programmeren van de telefoons/tablets is niet eenvoudig. Daar komt Belevenisonderwijs voor langs op school. En bij combinatieprogramma’s met een excursie zijn de tablets van Belevenisonderwijs ook te gebruiken.

 

[read more=”Instructie voor installatie van wherigo / whereyougo op uw eigen smartphone:” less=”Verberg”]

Handig als u zelf op pad wilt met een educatieve route.

instructie whereyougo (pdf)
of volg dit stappenschema

[/read]

[read more=”Dit zijn de educatieve speurtochtbestanden die u zo kunt downloaden:” less=”Verberg”]

waterspeurtocht De Helderse Vallei

natte en droge voeten rondom AlkmaarZand tegen Zee (Petten)

Er zijn er veel meer. Die vragen om meer begeleiding.
Ga bijvoorbeeld naar het MAK in Hoorn voor een zeer leuke wandeling. Je zult wel aan de slag moeten onderweg.

de kaart van 300 MB (om offline te fietsen, maar je kan natuurlijk ook online fietsen)

U kunt diverse routes ook fietsen via de app van RouteYou. Omdat de site opnieuw opgebouwd wordt, duurt ‘t even voor dit er ook helder bij staat. Kunt u niet wachten, neem dan even contact op.

[/read]