We moeten onze omgeving ook klaar maken voor de hitte. Hier wordt verteld hoe:

Kijk vooral op de site van de klimaateffectatlas. De impact in stedelijk gebied liegt er niet om. Je hebt eigenlijk een koelkast nodig. En die is er. Namelijk groen! Zonneschermen geven alleen schaduw. Bomen geven niet alleen schaduw, maar ze koelen ook. Zij nemen namelijk voortdurend water op uit de bodem en dat verdampen de blaadjes weer. En verdampen kost warmte. (bedenk maar eens hoe je je voelt in het zwembad als je naast het bad staat)

Natuurlijk kan je deze afkoeling voelen. Het verschil tussen een park en een groot versteend plein is evident. Maar je kan het ook in een experiment nabootsen:

Neem twee washandjes. Een droge en een vochtige. En voel het verschil. De vochtige voelt heerlijk koel aan. De droge washand staat voor het zonnescherm. En de vochtige washand is de boom die èn schaduw èn koelte geeft(omdat ie water verdampt). Laat de jongeren dit ervaren! Gebruik deze afbeelding. Hogere resolutie nodig? Mail dan even. Geen probleem.

Jaren lang heeft Belevenisonderwijs gezocht naar een experiment om de noodzaak van groen te laten zien en ervaren. Met de grootste opstellingen, ingewikkelde watertoevoersystemen en hitte-opbouw technieken. En dit is het resultaat: twee washanden. Werkt altijd!

Toch behoefte aan een opstelling? Die is er toch gekomen – op veler verzoek: