Tijd om met zijn allen werk te maken van energiebesparing. (het duurt mij veel te lang!)
- U heeft plannen voor een bewustwordings stimulans bij u in de buurt?
- U kan in het komende koude seizoen 5 weken tijd vrij maken om wel 100 deelnemers te coachen in hun besparingsgedrag (10 uur per week)
- U heeft zelf gevoel voor excel en wordpress – of de juiste collega’s binnen handbereik
Het concept van de WATTstrijd wordt vrijgegeven. U mag daar volledig vrij mee aan de slag. Onder uw eigen vlag. Een jarenlang beproefd concept voor besparingswedstrijden. Ingezet voor buurtwedstrijden en in het voortgezet onderwijs.
Het is eigenlijk een wedstrijd tegen je eigen gewoontes. Besparingsgedrag inslijten kost namelijk tijd en inspanning. Daarom 5 weken lang besparen op je elektra en gasverbruik.
Er wordt gebruik gemaakt van uw eigen aparte website als middelpunt van alle communicatie. Met gestandaardiseerde online-formulieren voor het doorgeven van de meterstanden.
De tussenstanden en individuele grafieken zijn allemaal op de site terug te vinden. Net als de prikkelende blogs en opdrachten.
De begeleiding en coaching kan best intensief via de mail en blog. Dat persoonlijke contact met alle deelnemers is een echte stimulans.
Bekijk als voorbeeld de wedstrijdpagina van de laatste WATTstrijd.
Training is vol. Volgend jaar in september weer. Of op aanvraag.
Dit najaar wordt u getraind in de WATTstrijd. Op donderdag 28 september vanaf 10:30
En dan mag u buurtwedstrijden begeleiden op elke plek in Nederland.
Locatie: De Rietschoot in Koedijk.
Deelname kost niets als u met de OV fiets of bus komt. Komt u met de auto dan betaald u €50,- pp. Hebben we de onkosten voor de locatie en lunch er ook weer uit.
Voor de trainingsdag krijgt u huiswerk. U zult gevraagd worden om alvast een site te kopiëren/ of uit te zoeken, een mailadres aan te maken en zo nog wat zaken. Dan werken we die trainingsdag niet aan die regeldingen, maar de inhoud. En hoe het rekenwerk in elkaar zit. De achterkant van een wedstrijd is vaak best ingewikkeld. U hoeft niet alles na te rekenen. Maar u moet wel weten hoe het in elkaar steekt.
Neemt u iemand mee die verstand heeft van de digitale zaken, als u veel verstand heeft van de communicatie/educatiekant? Is ook veel gezelliger in de trein.
Aanmelden voor 15 september – kan niet meer
Mail wie je bent, met wie je komt, hoe je komt en een apart nieuw hotmailadres naar info@belevenisonderwijs.nl.
Stagiair of herintreder gezocht voor helpdesk
Niet iedereen kan overweg met mail, excel, google-spreadsheets en het cms van wordpress. Daarom ligt hier een kans voor bijvoorbeeld een stagiair die van november tot maart de helpdesk bemenst.
- Die in staat is om een ondersteuningssite in elkaar te zetten.
- Waar de FAQ’s terecht komen.
- De reserve-bestanden.
- Waar de blogs van anderen gedeeld worden.
- En belangrijk: de achterwachtfunctie
Het is niet mijn wens om tijdens alle besparingswedstrijden als achterwacht te fungeren. Iedereen die Belevenisonderwijs kent, weet dat er niet zo snel een factuur uitgeschreven wordt voor een ditje of datje dat een uurtje werk is. Maar het kan te gek ook. Dus zoeken we – namens iedereen – iemand die helpt. En diegene kan je je dan voor 50 euro abonneren voor alle digitale hulpvragen. Ofzo.
En dat zou zomaar ook een financiële prikkel mee mogen krijgen. Stagiair – tja, dat kan ieder zijn die weer terug in het arbeidsproces probeert te komen. En bijvoorbeeld nieuwe contacten wil leggen.
Meld je bij mij. Ik zal je motivatie en kennis testen en meedenken over de vorm. Een marktconform verdienmodel hoort er niet bij. Belevenisonderwijs geeft de WATTstrijd ook gewoon weg – omdat het tijd is om verschil te maken.
Organisaties die werken met ‘betaalde’ vrijwilligers die de juiste mensen kennen hoor ik natuurlijk ook graag. Als dit plan dan kan meeliften op de structuur die er al is, graag.
FAQ mbt de training
Wat zijn de stappen in de WATTstrijd – structuur
- De deelnemers melden zich aan en krijgen een welkomstmail met hun eigen deelnemersnummer.
- De deelnemers voeren de meterstanden in (gas en elektra)
- En na een week weer.
- En dan weten we het normale verbruik en dan pas begint het besparen.
- Elke week stuurt u verschillende blogs (er staan al heel wat klaar, en u schrijft er makkelijk enkele bij) over energieverbruik naar uw site. Even een mail er achteraan dat iedereen weet dat de blog er is. En dan zit er een opdracht in en reageren mensen via de blog. En op elkaar en zo leren we van elkaar.
- En er komen vragen binnen via de mail. Leuk om direct op te reageren en de mensen er bij te houden. En ook leuk om mee te nemen in de volgende blog.
- Na de eerste bespaarweek (dan zijn er drie meterstanden binnen) is op de site terug te zien hoeveel meer of minder je verbruikt hebt als deelnemer. Direct nadat je je meterstanden hebt doorgegeven. De gemiddeldes variëren die dag natuurlijk nogal.
- De volgende dag stuurt u natuurlijk een tussenstand en zet de wedstrijd op scherp.
- En dat dan nog drie weken lang. Elke week een ander thema. Over groene energie, sluipverbruikers, grootverbruikers, oude apparaten en de hele slimme gedragsaanpassingen etc.
Behalve de mail en de blog heeft u elke week de taak om te checken wie zijn meterstanden nog niet heeft doorgegeven. Herinneren dus. En u kunt in de spreadsheet zo zien wie een foute meterstand heeft doorgegeven (leer ik u in de training). Moet u even mailen voor de juiste meterstand.
En na twee metingen (na de basisverbruikweek) moet u overstappen van excel naar google-spreadsheet. Dat is een stap die nodig zodat de mensen daarna direct hun besparing zien en dat ieders privacy gewaarborgd is. Die overstap vindt dan plaats in excel, google-spreadsheet en de website.
Over zonnepanelen en warmtenetten
Heel eerlijk: zonnepanelen geven altijd gedonder. Er zijn zo veel verschillende meters waar mee gerekend moet worden om precies te weten wat het verbruik is… Ik sluit ze nooit buiten, maar het kost wel tijd en moeite.
Bij warmtenet in plaats van gasverbruik moeten de cijfers achter de komma meegenomen worden zonder komma. Dan kan het meestal wel.
Over koude en minder koude weken
Stel je voor dat het de eerste week heel koud is. Dan verbruik je veel gas en lijkt het net alsof je in de eerste bespaarweek opeens al heel veel bespaard. Niet dus. Van de site van het KNMI haalt u dan de gemiddelde temperaturen op zodat daarvoor gecorrigeerd wordt. (leert u op de training)
Hoeveel deelnemers
Er kunnen heel veel mensen meedoen. Bij 80 zou ik wel een grens trekken. De software kan het aan, maar ’t wordt dan wel heel veel werk.
En ja, u kunt onderweg niet alle deelnemers behouden. Druk, een familieweekend, of te vaak te laat meterstanden inleveren. Mijn uitdaging is altijd om de mensen zo lang mogelijk mee te nemen – ook via de blog. Het gaat om al die prikkels die u kunt meegeven – bewustwording.
Het werven van deelnemers gaat niet altijd even makkelijk. Aansluiten bij een evenement als start helpt natuurlijk. Een netwerk dat er al ligt natuurlijk ook. Of het ophitsen van twee wijken. Of twee klassen.
Docenten kunnen deze training niet volgen. De WATTstrijd is te intensief om naast het lesgeven te kunnen uitvoeren. U kunt wel heel goed met het VO gaan energiebesparen. En dan is een compagnon – een docent die op school het stimuleren doet wel heel prettig. Die zo de leerlingen weet te vinden die hun meterstand vergeten zijn. Die ze twee keer in de week ziet en even de meterstanden kan bekijken.
Hoeveel tijd kost de WATTstrijd
De WATTstrijd vraagt best veel werk gedurende 5 weken. Bijna alle tools zijn digitaal en dat lijkt altijd zo lekker makkelijk. Maar het doel van de WATTstrijd is alle deelnemers wakker te schudden en echt op zoek te laten gaan naar hun sluipverbruik en grootverbruikers. En dan betekent dat u rekening moet houden met 10 uur per week. Coachen doe je er niet even bij.
En het lijkt bijvoorbeeld simpel om meterstanden goed door te geven. Maar het corrigeren van afleesfouten (of erger) kost tijd. Het plaatsen van de blogs (er zijn heel wat blogs die je er zo op kan zetten) en het reageren en stimuleren kost natuurlijk tijd.
Een introductiemoment en een afsluitevent zorgt bovendien voor de nodige pr.
En die vijf weken heeft er natuurlijk mee te maken dat het heel makkelijk is om 7 dagen ander gedrag toe te passen; maar door het vol te houden kan het inslijten.
Moet ik nog met andere financiële zaken rekening houden?
Natuurlijk zorgt u dat uw tijd geborgd is, de pr en het afsluitende evenement.
Nog goed om in gedachten te houden dat een echte prijs in het vooruitzicht gesteld moet worden ter motivatie. Een midweek vakantie voor het hele gezin in een heel duurzaam vakantiehuisje – daar wil je wel voor werken. Maar dat vraagt natuurlijk wel budget.
De wattchers die in mijn WATTstrijden ingezet worden zijn slechts een klein hulpmiddel. Hoef je niet in te zetten. Wil je het wel heel graag? Er is een set in Koedijk die geleend kan worden.
Is het concept echt gratis?
De basisonderdelen: een website, een spreadsheet in google en in excel-online en een mailadres en natuurlijk een handleiding krijgt u zo en past u zelf aan. Het echte werk doet u natuurlijk zelf: de begeleiding en de meterstanden-analyse.
De WATTstrijd is zonder voorwaarden in te zetten om in uw regio werk te maken van energiebesparing. En dus ook volledig aan te passen aan uw wensen. De basis ziet u op de voorbeeldsite – zoals die in de afgelopen vijf jaar ingezet is. Dat kunt u vast mooier J
Je kan natuurlijk heel wat energiebesparingswedstrijden doen in een winter…
Er wordt verwacht dat u naar de éénmalige training komt. Op de site van uw eigen WATTstrijd – die u zelf vorm geeft – mag een verwijzing naar Belevenisonderwijs blijven staan. Het zou natuurlijk wel heel fijn zijn als er een spin-off ontstaat waarbij er mooie windmolens of klimaatlessen nodig zijn.
Let wel: er wordt gebruik gemaakt van een hotmail-adres vanwege de excel-online tools. En van google spreadsheet. Dat zijn gratis tools. Ergens betaal je daar voor doordat zij blij worden van data. Of de datagiganten werkelijk gaan uitpuzzelen dat pietje puk 16 kWh in de week gebruikt…. en wat ze daar aan hebben…
Ik verwacht dat u wel betaald krijgt voor het werk.
Waarom is de training gratis voor de OV-reizigers?
Net als de WATTstrijd moet nieuw gedrag inslijten. Dus regelmatig met de trein en het wordt een gewoonte. Die trein is het nieuwe reizen.
Overigens hoop ik wel op wat automobilisten. De zaalhuur moet betaald worden en het liefst wil ik een biologische lunch kunnen serveren.
Kan het niet mooier?
Alles kan mooier en beter. En ga je zoeken, is er vast nog een fout te vinden. Dat is niet erg. Belevenisonderwijs vindt de WATTstrijd een mooi instrument voor bewustwording. En geniet van het persoonlijke contact met alle deelnemers.
U mag het zo mooi maken als u wilt. De site ook. En verbeteren. En betere informatie. En betere blogs en nog handigere spreadsheets? Prachtig. Doen. U heeft vast weer andere kwaliteiten dan ik; dus geef uw power en dan werkt het.
En dan delen! Via de helpdesk.
Privacy
Voor de gewone mens is de WATTstrijd veilig. Alleen de begeleider (u dus) kan bij alle data, om de foute meetresultaten er uit te filteren. De deelnemers krijgen van u een code (een oplopend getal) en daarmee kan de deelnemer de eigen grafieken zien. En van anderen. Maar dan weet je niet van wie nummer 85 is. Wel dat die afgelopen week heel zuinig is geweest. Overigens gooi ik na de WATTstrijd zelf alle deelnemersgegevens weg.
U heeft trouwens uw eigen site en wachtwoorden. Daar komen anderen (ik dus ook) niet bij.