Ontdek-klimaatverandering-op-de-fiets-tocht

“De eik staat er nog, het gras groeit nog, het is alleen wat warmer. Eigenlijk geloof ik er niet in.”
Nou, er toch echt wel meer aan te wijzen. Klimaatverandering is zichtbaar. In de natuur. En in de stedelijke omgeving; er verandert zo het en ander hoe we onze omgeving inrichten. Wat we zeker weten dat het gevolg is van klimaatverandering zie je in deze opdracht.
Een speurtocht in je eigen omgeving, met vragenlijst. Onderweg ga je via de plattegrond of gps op weg naar het volgende informatiebord. En die staat precies op die plek waar je veranderingen kan zien of verwacht.
Regelmatig als de leerlingen weer langs dezelfde plekken fietsen en de boer zien hooien, of een prachtige libel zien, of mensen horen niezen vlak bij de berken, zal de link met klimaatverandering gelegd worden. Omdat de veranderingen op de juiste plek getoond en uitgelegd worden.

De eerste keer vraagt deze opzet wel wat research. Daarna kan je hem makkelijk onbeperkt uitvoeren. Jaar na jaar. In elk seizoen uit te voeren. Simpel. Veel taken kunnen zelf uitgevoerd worden. De NME-aanbieder/docent verkent de omgeving, hangt de borden op, past de vragenlijsten aan en actie. Middelbare scholieren kunnen in groepjes zonder begeleiding twee uur fietsen. Met een backup uiteraard.

Aan u de keus om te werken met een papieren versie of met de app. Uiteindelijk moeten de jongeren toch eerst zien dat het klimaat echt veranderd.